maandag 29 augustus 2011

Me, myself and Irene

Zo ben je op vakantie in New York City, zo zit je midden in een orkaan. Hurricane Irene vereerde NYC zondagochtend vroeg met een bliksembezoek. Irene bleek een nogal stormachtig type en kreeg afgelopen weekend het onmogelijke voor elkaar: het openbare leven in New York lag dik 24 uur stil.

Onze vriendin Irene op satelliet
Amerikanen doen niets half, dus ook Irene werd grondig aangepakt. Al dagen van te voren hadden journaals maar een onderwerp: Irene. En dat op een ontelbare hoeveelheid kanalen; ik kan me een leuker TV-avondje bedenken! Overheid en media namen (en nemen) de orkaan heel serieus. Als Hollandsche kaaskop vond ik het vooralsnog allemaal een beetje overdreven. Wat een hysterisch gedoe. Luchthavens en culturele instellingen bleven het hele weekend gesloten, bruggen gingen dicht, voorstelllingen op Broadway werden afgelast, evenals de wedstrijd van de New York Mets. Zelfs de NYC-subway, het grootste metronetwerk in het land, werd zaterdag om 12:00 uur stil gelegd. Bijzonder, want nog niet eerder in de metrogeschiedenis voorgekomen. Vanwege mogelijk overstromingsgevaar werden de inwoners van Lower Manhattan verzocht uit te wijken naar familie of vrienden in hoger gelegen delen van NYC. Het ging hier om een mandatory evacuation order; wijsneuzen die thuis op Irene wilden wachten, werden hoogstpersoonlijk door de politie uit huis gehaald (met als uitzondering de in Queens woonachtige Boris Dittrich). Zielige alleengaanden en wezen konden terecht in een van de 60 shelters in de stad.

Bloomberg op archiefbeeld
De late reactie en lakse houding van de (indertijd) Bush-regering tijdens orkaan Katrina is traumatisch geweest voor dit land, maar men heeft er ook van geleerd. Vandaar dat er in de aanloop naar De Grote Orkaan niets aan het toeval is overgelaten. Door de vele preventieve maatregelen kan er achteraf niet met verwijtende vingertjes gewezen worden naar de (lokale) overheid. President Obama kwam een dag eerder terug van vakantie. Burgemeester Bloomberg gaf om de zoveel uur een persconferentie, waar journalisten ruimschoots de tijd kregen om vragen te stellen. Opvallend vond ik dat hij vrijetijdskleding droeg in plaats van een pak met stropdas. Door zich te kleden als de gewone man, benadrukte de burgervader dat ook hij, als opperbaas en inwoner van New York, persoonlijk bij de hurricane betrokken was. Goeie PR! Wat niet (of juist wel!) gezegd kon worden van Fox News. De ultrarechtse zender liet geen moment onbenut om fouten, imperfecties en gebreken in de orkaanaanpak van de door hen zo gehate Democraten op te lepelen. Irene als speelbal van de politiek. Zucht.

Hurricane Irene asks for comfort food
Bloomberg drukte alle New Yorkers op het hart vooral binnen te blijven. Tenzij je in een van de gevarenzones woonde. En zo wilde het gebeuren dat ik op vrijdagavond mijn New Yorkse postcode intikte om te checken of wij ons in een evacuation zone bevonden. Ik had 't kunnen weten: onze B&B Sugar Hill Harlem Inn staat op een heuvel, droge voeten dus! De lijst voor de hurricane evacuation kit is lang en hilarisch. Heb jij steriele verbanden, wegwerpbordjes en een radio op batterijen in huis? Ongeacht je zone, adviseerde Bloomberg een evacuatieset in huis te halen (let op: 'huisdieren, alcohol en wapens zijn niet toegestaan in de shelters'). Neemt niet weg dat in de aanloop naar Irene een tochtje naar de grocery verplichte kost was: proviand in huis halen om het hurricane-weekend (lees: verplicht binnen zitten) door te komen.

Kaarsen op de antieken trap
Landlord Jeremy kwam een kaars met aansteker brengen voor het geval de stroom zou uitvallen. Ook dat nog! In het hele huis stonden kaarsen gezellig naast elkaar op de houten trappen. De kaarsen bleven die nacht ongebrand. Van de 588 TV-kanalen hadden er 376 Irene als item, dus het werd een kostelijk filmavondje. Not! Na twaalven viel de TV steeds vaker uit, tot het moment dat we nog slechts Spaanstalige karaokezenders en bijbelse kanalen konden ontvangen ("Behold, the day of the Lord cometh, cruel both with wrath and fierce anger, to lay the land desolate: and he shall destroy the sinners thereof out of it"), onderbroken door reclames voor de fameuze Aaaahbrah, de facials van Cindy Crawford en een arsenaal aan gymnastiekapparaten. De wind beukte tegen de ramen en de regen kwam met bakken naar beneden. Telkens liep ik even naar de gang om te checken of het dak het nog wel hield met zoveel water. En dat deed het, al meer dan honderd jaar! Met flessen Smirnoff Ice, grote oordoppen en een lichte medicamenteuze verdoving heb ik verder weinig van Irene gemerkt. Totdat ik vanmiddag de voordeur opendeed en ontdekte dat de boom voor het huis er niet meer stond: Irene was here.

'Onze' boom on Sugar Hill
Dag boom :-(

Still stormy weather on Sunday
Ook in Harlem heeft Irene huis gehouden!

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk stukje, Elitje! Een gat in de markt mischien: Irene's achterna reizen em verslaan?
    ; ) veel plezier nog! Groetjes, Roet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ra,ra, 't moest er toch van komen, hè, fascinerend om een (helaas wat afgewaardeerde) orkaan mee te maken

    BeantwoordenVerwijderen